Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. + 387 (0)55 772 237

O Ugljeviku

O Ugljeviku

Opština Ugljevik se nalazi u centralnom dijelu Republike Srpske, na istočnim padinama planine Majevice prema Semberiji. Gradski dio Ugljevika, gdje je i administrativni centar, smješten je na dvadesetom kilometru regionalnog puta Bijeljina - Tuzla.

Površina opštine od 164 km2 ograničena je na istoku i sjeveru sa opštinom Bijeljina, na zapadu sa Loparama, dok su joj južni susjedi opštine Zvornik i Teočak. Visinski interval obuhvata od 142 do 625 m nadmorske visine.

Centar opštine je grad Ugljevik smješten na regionalnom putu M-18 Bijeljina-Tuzla, u centru prethodne Jugoslavije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Udaljen je oko 50 km od Autoputa Beograd-Zagreb.

Udaljenost Ugljevika od glavnih regionalnih centara je sljedeća: 

- Bijeljina 19 km

- Banja Luka 230 km

- Zagreb 300 km

- Beograd 155 km

- Ljubljana 430 km

- Trst 550 km

- Grac 500 km

Kao vodeći gigant i nosioc privredne djelatnosti je Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ (skr. RiTE „Ugljevik“), akcionarsko društvo,  preduzeće koje posluje u okviru Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“, Trebinje. Pretežna djelatnost je proizvodnja termoelektrične energije i eksploatacija i prodaja komercijalnog mrkog uglja. U ovom preduzeću, jednom od najvećih energetskih objekata u Republici Srpskoj, zaposleno je 1.634 radnika.

Poljoprivreda i voćarstvo – Ugljevik je izrazito voćarski kraj sa izuzetnim kvalitetom zemljišta i fenomenalnom mikroklimom. Na području opštine Ugljevik registrovanih poljoprivrednih proizvođača trenutno ima 1412, ali treba napomenuti da u prosjeku 20,00% poljoprivrednih proizvođača nije registrovano.

U strukturi poljoprivrednog zemljišta, obradive površine učestvuju sa 80,00% od ukupnog poljoprivrednog zemljišta, tako da opština ima povoljne prirodne uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Najrazvijenija grana poljoprivrede je voćarstvo, u okviru kojeg se po ekonomskom značaju izdvaja proizvodnja šljive i jabuke, što predstavlja najrentabilniji vid poljoprivredne proizvodnje u opštini. Na teritoriji opštine zasađeno je preko 800 000 sadnica. Proizvodnja u oblasti ratarstva pretežno je usmjerena na zadovoljavanje sopstvenih potreba poljoprivrednih domaćinstava.

Turizam - Oblici turizma na području opštine Ugljevik su kulturno-istorijski, sportski, lovno-ribolovni, vjerski. Potencijali za razvoj turizma:

1. prelijepa priroda,

2. brežuljkasti krajolici,

3. šume, jezera, potoci, rječice,izvori,

4. kulturno-istorijski spomenici,

5. razvijeno seosko područje (čak 75% stanovništva na selu).

Neka od raspoloživih turističkih mjesta su: jezero u Mezgraji, jezero u Ugljevičkoj Obriježi „Radina jezera“, manastir Tavna u Trnovi iz 13. vijeka, Jablan grad iz srednjeg vijeka, riječica Domana i pećina hajduka Novaka u Krćini, stadion fudbalskog kluba Rudar, bazeni Ugljevik te teniski tereni u okviru bazena.

Sport - Na području opštine djeluje više sportskih klubova iz raznih sportskih disciplina koji nose ime „Rudar“, ali nisu organizovani u jedno sportsko društvo sa tim imenom. Ime „Rudar“ nose klubovi iz sljedećih sportova: košarka, fudbal, karate, odbojka, šah, džudo i kuglanje. Klubovi sa našeg područja takmiče se u ligama RS, BiH, a aktivno sarađuju i učestvuju na takmičenjima širom svijeta kao i sa ekipama iz Srbije.